Julmat Del 1 Vegansk gravad Zalmon från Vegan Zeastar & vegansk gravad morotslax

· 185 ord · ungefär en minut

Jag älskar julbord och jag vill ha det så traditionellt som möjligt. Så vill de flesta ha det, så nära minnena från våra barndomsjular som möjligt.

Lax finns alltid på julbord, i olika former och faktiskt som med de allra flesta maträtter så är det kryddorna som utgör smakerna. Inte köttet i sig. Gravad morot eller ännu mer likt blir det med alternativet Zalmon från Vegan Zeastar.

Gravad Morotslax

Koka upp
2 msk ättika
4 msk socker
1 tsk senapsfrö
en nypa vitpeppar
Låt svalna.

Hyvla morötter riktigt tunt, koka upp de hastigt i vatten och häll av vattnet.

Lägg morotsskivorna i en påse och häll över ättikslagen. Lägg in påsen i kylen under natten och blanda sedan i tångsalt från Tångkullan. Lägg upp fint på serveringsfat och garnera med tångsalt och citronskivor och dillkvistar.


Gravad Zalmon från Vegan Zeastar

Låt blocket tina och rinn av överflödigt vatten.
Blanda i en skål:
1 msk socker
1 msk salt
1 tsk mald vitpeppar
2 msk dill

Strö över blandningen över Zalmonblocket och lägg in den i en påse i kylen. Låt ligga över natten.
Skrapa av överflödiga kryddor, skiva tunt och garnera med dillkvistar.