Nyheter i butiken - syrade grönsaker från Solsyran

· 257 ord · ungefär en minut

Alltså kolla! 😍 Det här är Eva, en superwoman med hennes superprodukter! Eva började syra grönsaker långt långt innan det var coolt att käka kimchi och chiapudding. Eva startade nämligen Solsyran för över 30 år sedan! Solsyran är namnet på hennes företag som producerar mjölksyrade grönsaker, baserade på hennes egna odlade ekologiska grönsaker🥬🥦 & från och med imorgon hittar du dom i butiken💚🌿.

Tanken bakom själva idéen med att syra grönsaker kom på 80-talet då hon ville ha sina grönsaker även på vintern - och en förädling som mjölksyrat gav henne den möjligheten. Ett stort plus var de goda bakterierna som bildas vid mjölksyrning.
Eva berättar att bakterier är en färskvara och att de behöver ätas varje dag för vår mage och tarm. Själv äter hon mjölksyrat varje middag och kväll - och det blir en hel del vid provsmakningarna för nya mjölksyrningsbatcher också.
I Solryrans skafferi finns lite olika produkter, Surkål, Surkål med havtorn, Syrad rödkål, Syrade rotsaker, Havtornsnektar och en hel del till. Alla Solsyrans produkter tillverkas i Orsa.

När jag frågar vad det roligaste med Solsyran är svarar Eva att det är att få jobba med odlingen - att se plantorna växa, höra fåglarna och få arbeta med kroppen utomhus. Ekologisk odling bidrar till en biologisk mångfald, med de syrade grönsakerna blir det också en hel del kompost av de delar som inte ska ätas - de grävs ner i jorden och läggs i komposter för att ge tillbaka näring till jorden🌱♻️.

#solsyran #syradegrönsaker #surkål #ekologiskt #greenliving #veganskt #plantbased #godamagbakterier #bakterieflora #ekologisktodlat #dalaodlat #småskalighet #shopsmall